Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná
Krážovský chlmec

Szabadidőközpont

Fő feladatok a 2008/ 2009-es tanévben:

A Királyhelmeci Szabadidőközpont, mint a város egyik oktatási intézménye a bodrogközi gyerekek szabadidejének aktív eltöltését szolgálja, úgy irányítva őket a közösségi munka terén, hogy az kapcsolódjék egyrészt az oktatás folyamatához, másrészt a közösségi oktató-nevelő tevékenységhez.
Nálunk a fiatalok saját igényeiknek megfelelően szabadidejüket hasznosan tölthetik el, lehetőséget kapnak az önmegvalósításra a kultúra, a számítástechnika, a sport, a nyelvtanulás stb. terén, egy teljes tanéven át feltöltődhetnek és fejleszthetik személyiségüket.
Tudatosan foglalkozunk a szociálisan hátrányos helyzetű diákokkal is. Munkánk során hangsúlyozottan odafigyelünk a gyerekek védelmére és minden, rájuk leselkedő veszély kiszűrésére.
Fontosnak tartjuk az alapiskolákkal, a Nagykaposi Szabadidőközponttal, a szakmai és módszertani szervezetekkel való együttműködést, amelyek középpontjában ugyancsak a gyerekek és fiatalok szabadidejének hasznos eltöltése áll.
Felvesszük a harcot a fiatalok káros szenvedélyeinek kialakulásával, az alkohol, a dohány és a kábítószer fogyasztásának megakadályozásával.

Intézményünk tevékenysége a következő alapelveken nyugszik:

az önkéntesség elve –a szakkörök érdeklődés szerinti kiválasztása

az önmegvalósítás elve –a gyerekek saját szükségleteinek és érdeklődésének kielégítésére törekszünk
a közös döntések elve –a gyerekek partnerek a közös programok kitalálásában és megvalósításában

A felsorolt elveken túl a szabadidős tevékenység során általános érvényű elveket is szem előtt tartunk, ilyen pl. a céltudatosság, a korkülönbség és az egyéniség figyelembevétele stb., amelyek az egyén fejlődésére, főleg az alkotói munka tekintetében hatnak pozitívan.
Többrétegű munkánk az alábbi kategóriákba sorolható:
-rendszeres szakköri tevékenység –kurzusok, körök, foglalkozások formájában
-alkalmi szakköri tevékenység --az intézmény munkaterületének valamennyi köréből
-szolgáltatás: iskolák, óvodák igazgatóságainak kérésére egy-egy alkalomra szakembert, műszaki berendezést illetve helyiségeket tudunk biztosítani egy teljes tanéven át
-szünidős tevékenység—a két tábor megszervezésén túl 4 héten át ingyen fogadjuk növendékeinket, illetve napi 10 Sk-s illeték fejében a tanév során bennünket nem látogató gyerekeket.

Központunk éveken át elsősorban az alapiskolásokat szólította meg kínálatával. Később az óvodásoknak és a középiskolásoknak is hirdettünk szakköröket, sőt az édesanyák gyermekeikkel együtt is járhattak hozzánk tornázni.
Idén a szülők-gyerekek közös foglalkozására elenyésző volt a jelentkező, így ezt a kört októbertől nem tudtuk beindítani, de reménykedünk abban, hogy -- akár a tanév folyamán -- történhet még e téren pozitív változás.
A Királyhelmeci Szabadidőközpont fő profilja a sport- és a kulturális tevékenység. Ez a felmerülő igényen túl-- a nevelőtestület képesítéséből is adódik.
Odafigyelünk a számítástechnika oktatására is, sajnáljuk, hogy nem találtunk eleddig olyan háziasszonyokat, akikben élne az igény a számítástechnika alapjainak elsajátítására.
Fontosnak tartjuk azt is, hogy partnereinkkel állandó kapcsolatot tartsunk fenn, mert sokat tanulhatunk egymástól. A térben hozzánk legközelebb található Nagykaposi Szabadidőközponttal közös rendezvény szervezését is tervezzük.

A 2008/2009-es tanévben a szabadidőközpont alkalmazottai:

Mgr. Zsebik Ildikó---igazgatónő
Bukuš Olga—nevelőnő
Kosu Valéria-- nevelőnő
Juhász János---nevelő

Óraadók: Bari Erzsébet /jóga/
Mgr. Kanócz Mária /angol nyelv/

Meghirdetett szakköreink:

A Királyhelmeci Szabadidőközpont a 2008/2009-es tanévben az alábbi foglalkozásokat, szakköröket ajánlotta a nagyközönség figyelmébe:

Alap- és középiskolások számára:
angol nyelvtanfolyamot, orosz nyelvtanfolyamot, moderntáncot, aerobikot, számítógépes játékokat, rajzszakkört, klubfoglalkozást leányok részére, sportkört,
zeneklubot /karaoké/, jógát, társasjátékokat, a játszóklubot

Felnőttek részére: aerobikot, jógatábort, kézművesfoglalkozást, számítástechnikai szakkört

Tandíj

Az ide vonatkozó rendelkezések értelmében két-két szakkör, foglalkozás részvételi díját gyerekeknek havi 50 Sk-ban, felnőtteknek 30 éves korig havi 100 Sk-ban határoztuk meg.

A 2008/2009-es tanév alkalmi, egyszeri foglalkozásainak tervezete

A tanévben –az említetteken kívül, igény szerint– kínálunk egyszeri rendezvényeket is, pl. kirándulást a természetbe, csocsóversenyt, könyv- és játékbörzét, farsangolót, majálist, mikulási ünnepséget...stb

Mivel a felnőttek részéről nagyon gyér érdeklődést tapasztaltunk, ezért szeptember 29-étől számukra foglalkozásokat nem indíthattunk, hisszük azonban: a közeljövőben e téren is változás áll be, akár még az idei tanév során. Alap- és középiskolások a statisztikai kimutatás beküldési határidejéig, szeptember 15-ig összesen 301-en jelezték érdeklődésüket meghirdetett foglalkozásaink iránt.
Mint minden korábbi tanévben, úgy idén is alkalmi illetve egyszeri foglalkozásokat is kínálunk.
Folyamatosan várjuk minden érdeklődő ötletét, kívánságát, ettől függetlenül magunk is összeállítottuk saját tervünket.

Szeptember
Beiratkozás és toborzás
2008. szeptember 29-e, a tanév ünnepélyes megkezdése
Gyakorlás a szüreti ünnepségen való fellépésre
Fellépés az amfiteátrumban

Október
Őszi kirándulás a Csonkavárra
Rajzverseny Nyári élményeim címmel

Csocsóverseny

November
Ki mit tud? –vetélkedő
Zenedélután az alapiskolásoknak.
Aerobic- maratón

December
Mikulás-ünnepség
Tánccsoportunk és énekeseink fellépése a művelődési központban
Szánkózás, hógolyózás
Karácsonyi asztaldíszek készítése
Búcsú az óévtől ––disco

Január
Újévi karnevál
Mit hozott a Jézuska? – rajzverseny
Asztalitenisz-verseny


Február
Bálint-napi vigasságok
Álarcosbál
Aerobic– Ép testben ép lélek

Március
Húsvéti díszek készítése
Ritmusra tornázunk
Rajzverseny : Március a könyv hónapja

Április
Kirándulás a természetbe
Sportdélután
Nyitott napok

Május
Látogatás Wágner úr ZOO-parkjában
Majális
Fellépés a perbenyíki lovasnapon
Bemutatkozás az anyák naján

Június
Gyermeknap
A foglalkozásások kiértékelése
A nyári táborok szervezése
Nyári nyitvatartás, táborok

Központunk nyáron is nyitva tart. A már hagyományokkal rendelkező tánctáborra várhatóan július első két hetében /július 1-től 13-ig/ kerül majd sor, de ebben a tanévben is tervezzük a baráti városok diákjainak táboroztatását /július 19-25/ A tábor szervezése és lebonyolítása két hetét leszámítva nyitva tartunk a nagyközönség számára is. Akik egész éven látogatták szakköreinket, azoknak nyári foglalkozásaink ingyenesek, a többi érdeklődő naponta 10 Sk /0,33 Euro/fejében vehet részt az intézményünk által kínált foglalkozásokon. Természetesen nem zárkózunk el egyéni ötletektől és kezdeményezésektől sem.


Elérhetőségeink:

Centrum vožného času - Szabadidőközpont

ul. Kaziczyho 550/5

077 01 Krážovský Chlmec


 

Szabadidőközpont

bez názvu
bez názvu
bez názvu

 
 
bez názvu
bez názvu
bez názvu

 
 
bez názvu
bez názvu
bez názvu

 
 

 

webygroup

Slovenská verzia
English version
Talianska verzia

11357310

Főoldal